Gjøre julehøytiden hyggeligere for barn i fengsel i Kabete Remand Home i Nairobi, Kenya

Hva er Kabete Remand Home:

Kabete Remand Home er i alle henseender teknisk sett et barnefengsel, der holdes barna fra de er tatt av politiet, mens rettssaken pågår så vel som etter at dommen er falt. «Barna» vi snakker om er for det meste gatebarn, dvs barn som bor på gaten, i alderen fra under 10 år til 18 år. Etter å ha blitt 18 år, om de fortsatt har tid å sone, flyttes de til vanlige fengsler for voksne. «Gatebarn» blir de fordi de har flyktet fra hjem i oppløsning eller de ikke har noe hjem de tilhører i storbyen, og som gatebarn er de uglesett av politiet og blir derfor ofte tatt inn som følge av ubetydeligheter, småting de har gjort i sin daglige kamp for mat eller, dessverre, lim de sniffer for å døyve sultfølelsen.

Tilværelsen i Kabete Remand Home er kort og godt tragisk for de som «bor» der. Svært lite gjøres fra myndighetenes side for å bedre situasjonen for «beboerne».

Hvordan hjelpe barna som holdes der:

De som har lite selv, men som har lekt med gatebarn fra tid til annen opp gjennom årene, ønsker å hjelpe dem. Derfor har MYSA, som Vestheim Rotary kjenner fra tidligere støtteprosjekter, arbeidet i Kabete Remand Home gjennom flere år ved å stille opp en gang i uken med mat og organisere fotball-aktiviteter. Uansett om MYSA har hatt penger til ukentlig oppfølging eller ikke, har de aldri sviktet barna i barnefengselet i julehøytiden selv om de har måttet ta penger fra andre aktiviteter. Målet med juletiltakene har vært:

  • Gi barna et anstendig julemåltid slik andre barn med et sted å bo får i sine hjem.
  • La barna oppleve en åpen dag sammen med andre barn gjennom fotball-kamper.
  • Å sørge for at barna opplever musikk og dans og teaterforestillinger ved Haba na Haba. Gjennom teaterforestillingene informeres barna blant annet om barnas rettigheter (child rigths) i samfunnet.
  • Dersom noen ber om hjelp der og da prøver MYSA å gi førstehjelp, eventuelt drive enkel rådgivning.
  • I tillegg: Alle barn har noe familie ett eller annet sted i Kenya. De kan være uten foreldre, men de har som regel litt fjernere familie enten i Nairobi, gjerne i slummen hvor MYSA jobber, eller andre steder i landet. Disse familiene vet som regel ikke at barna er i fengsel, og det gjelder faktisk også ofte mor eller far, dersom barna har det. MYSA har derfor i alle år forsøkt på å skape familiegjenforening for de barna som får lov å forlate fengselet dersom familie lover å sørge for dem.