Creating Leaders - on and off the field
MATHARE YOUTH SPORT ASSOCIATION
MYSA
MYSA er en av verdens ledende organisasjoner som bruker idrett, i MYSAs tilfelle spesielt fotball, som virkemiddel for å bidra til utvikling av samfunnet (Sport for Development). Gjennom idrett og kultur gir MYSA unge mennesker en mulighet til personlig utvikling, økt livskvalitet, samtidig som MYSA bidrar til å skape et bedre lokalsamfunn i Mathare. MYSA drives av og for unge mennesker, og gir dermed et viktig bidrag til en bedre fremtid for Kenya. Gjennom aktiv deltakelse i MYSA gis ungdommene motivasjon og inspirasjon til å kjempe seg ut av fattigdommen de er født inn i.
Misjon: Gi ungdom en sjanse til å være ledere, helter og forbilder på og utenfor idrettsbanen.
MYSA ble grunnlagt og registrert som et selvhjelpsprosjekt for ungdomsidrett og samfunnsutvikling i 1987 i Mathare i Nairobi – en av Afrikas største og fattigste slumområder. I Mathare bor mer enn 900 000 mennesker, en stor andel av dem bor i hytter av leire og bølgeblikk uten rent vann, elektrisitet eller sanitæranlegg. Når du vokser opp på et sted som dette, kan det være vanskelig å være optimistisk med tanke på fremtiden.
I 2019, siste år før corona-pandemien, deltok over 30 000 ungdommer på mer enn 2000 lag i MYSA ligaer. De deltar dessuten i søppelrydding, AIDS-forebygging, ledertrening og hjelper fengslede barn. MYSA har også en kulturgruppe med tradisjonell afrikansk dans og musikk, og en fotogruppe, i tillegg til andre samfunnsutviklingsaktiviteter (se nedenfor). Ytterligere 10 000 ungdommer fra åtte land deltar i lignende idretts- og utviklingsprosjekter initiert av MYSA.
I dag ligger MYSA-hovedkvarteret i Komarock i Nairobi Eastlands. For å forenkle administrasjonen av spesielt fotball-ligaene, har MYSA delt det enorme slumområdet i 16 soner.
-
1992 UNEP Global 500 Award for environmental innovation/achievement (Rio de Janeiro)
-
1999 Global Help for Self-Help Prize by the Strømme Foundation (Oslo)
-
1999 MYSA/Brumunddal project cited as model in European Year against Racism (Strasbourg)
-
2001 First CAF/African Youth Development Award (Johannesburg)
-
2003 Prince Claus Award for cultural achievement (Amsterdam)
-
2004 World Sports Academy/Laureus Sport for Good Award (Lisbon)
-
2004 International Fair Play Prize (Athens)
-
2008 Score4Africa Award for best/most innovative environmentally sustainable project (London)
-
2010 Common Ground Award for community and peace building achievements (Washington)
-
2011 Beyond Sport Judges Award for Leadership in Sport (Cape Town)
-
2015 PlaytheGame Award for Upholding Ethical Values and Integrity of Sport (Aarhus, Denmark)
Internasjonale prise "off the field"
MYSA Pioneering Journey
MYSA Board of Trustees
Fra 1987-99 fikk MYSA råd og bistand fra en uformell "Friends of MYSA Group". Etter hvert som MYSA vokste i både antall medlemmer og aktiviteter på slutten av 1990-tallet, var det tydelig at MYSA trengte et mer formelt og offisielt styre. Dette ledet til konstitueringen av MYSA Trust i februar 2001.
Styret består i dag av ni tillitspersoner. Formannen for MYSA Executive Council og MYSA Executive Director er begge automatiske medlemmer.
Styret møtes minst en gang i året. For at styret skal være beslutningsdyktig må leder eller en av de to nestlederne pluss fire andre medlemmer av styret være til stede. Beslutninger tas normalt og helst ved konsensus.
Styrets Executive Committee består av formannen, begge nestlederne og en annen tillitsmann.
Executive Committee har møter med MYSA-ledelsen flere ganger i året for å vurdere fremdriften og gjennomføringen av det årlige programbudsjettet og de mer langsiktige strategiske planer. Komiteen har også jevnlige møter med MYSA Executive Council.